Güneydoğu Anadolu Bölgesi tarihi ve kültürüne keşif.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi tarihi ve kültürüne keşif.

Yazar: Elif Seda Okunma: 881 Yayınlanma Tarihi 08 Mar 2019 Yorum: 0

Güneydoğu Anadolu Bölgesi tarihi ve kültürüne keşif.

Tarihin ve medeniyetlerin beşiği.

Yazılarımı paylaştığım blog sayfama verdiğiniz önem için teşekkür ederm. Sizlerle buluşmanın ayrıcalığını yaşamak beni heyecanlandırıyor. Bu sayede hem enerji alıyorum hem de yeni yerler için keşiflerim bir kat daha artıyor. Türkiye’de görülmesi ve keşfedilmesi gereken öyle yerler var ki, gördüğüm manzaralar karşısında bazen şaşkınlığımı gizleyemiyorum. Daha önce bu yerlere neden gelmediğimin kendi içimde sorgusunu yaşıyorum. Ama yinede kaybettiğim bir şey yok diyerek elimden geldiğince gezmeye çalışıyor ve sizlerle bu bilgileri paylaşıyorum.

 

Bugün sizlere kısa bir Güneydoğu Anadolu gezisi sunmak istiyorum. Butik bir gezi olarak sizlere gidebileceğiniz en iyi Güneydoğu Anadolu bilgilerini vermeye çalışıcam. Bunların en başında Gaziantep gelmektedir. Sabah saatlerinde vardığım Antep, Beyran çorbasıyla karşıladıktan sonra akşama kebapları için beni beklemektedir. Müthiş bir lezzet şöleni yaşayacağınız Gaziantep sizi baştan çıkaracaktır. Gaziantep’te gün içinde gezebileceğiniz yerler; Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kalesi, Otantik Bakırcılar Çarşısı en önemli yerleri arasındadır. Mola verdiğiniz vakit meşhur Tahmis Kahvesi’nden de içmeyi ihmal etmeyin.

 

İkinci gün Güneydoğu Anadolu’nun diğer bir ili olan Adıyaman’a doğru yola çıkıyoruz. Bu ilde Kelaynak Üretme Çiftliğini ziyaret edebilirsiniz. Daha sonra Birecik tarafına doğru ilerlerken Birecik Köprüsü ve Fırat Nehri’ni görebilirsiniz. Nehirde ekstra tekne gezisi yapabilirsiniz. Adıyaman şehri bizleri büyülerken Nemrut Dağı Milli Parkı içinde, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Arsemia gibi eserleri görebilirsiniz. Burada tek tavsiyem Nemrut Dağı’ndan gün batımını izlemeden kesinlikle gelmeyiniz.

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi tarih ve kültür medeniyetlerinin en eski topraklarına sahip. Beni o kadar çok etkileyen var ki, dolayısıyla burada yaptığım bu kısa gezi bile yetmedi diyebilirim. Bir diğer il olan Şanlıurfa’ya doğru yol alıyoruz. Burada en eski tapınaklardan biri olan Göbeklitepe’ye ziyaretimizden sonra Harran’a doğru devam ediyoruz. Harran’da yaptığımız kısa şehir turundan sonra gezip görebileceğiniz yerler; Harran Antik Kenti, Harran Ulu Camii, Harran Üniversitesi, Tarihi Harran Evleri, Harran Kalesi en önemli yerler arasındadır.

 

Gezileceginiz diğer Güneydoğu Anadolu Bölgesi güzellikleri arasında, Şanlıurfa’da; Balıklı Göl, Ayn Zeliha Gölü, İbrahim Peygamber Makamı, Şanlıurfa Kalesi, Bedesten, yine ordan Mardin tarafına geçtiğimizde, Kırklar Kilisesi, Mardin Müzesi, Tarihi Mardin Evleri, Ulucami, Abbaralar sizleri büyüleyecektir. Son gün Midyat ve Hasankeyf gezimizle günü ve Güneydoğu Anadolu gezimizi bitiriyoruz. İnanılmaz eserlerin ve kültürlerin yaşadığına şahit olacaksınız ve bu sizi hem derinden etkileyecek hem de bu yerleri görmenin mutluluğuna erişeceksiniz.

 

Kısa Güneydoğu Anadolu gezimizin bir diğer güzel yanı ise, gittiğimiz bölgelerde bulunan yöresel yemekler oldu. Zaten et yemekleri kültürünün fazlasıyla olduğu bölge, bizi kebap, et yemekleri ve tatlı şeklinde doyuma ulaştırdı. Gerçekten görülmesi gereken yerler arasında olan bu bölgeye gezmek için geniş vakit ayırmanız gerekmektedir. Gezi planlarınızı iyi yapmanızı kesinlikle öneriyorum. Türkiye’nin geçmiş ve geleceğine ışık tutan Güneydoğu Anadolu Bölgesi ülkemiz için hem stratejik hem de önemli bir konumdadır.  

 

 

Yorumlar
Yorum yaz

Blog Konuları